KURUS DAN GEMUK ?

err ,  aku nak kurus, nak jugak!!! Oppss rasanya ramai dikalangan korang yang sememangnya kerap mendengar kata – kata pembakar semangat tersebut bukan? 
Tapi seberapa kerap anda lihat yang melakukan apa yang diperkatakan? 
Pada aku, nak kuruskan badan ini takde lah susah mana cuma sukar sedikit saja. heh!
Macam mana yer? kita perlu ada tekad aka kesungguhan dan juga strategi yang mantap. bhaha . 
Tapi masuk saja tentang strategi, ramai yang tahu tapi berapa ramai yang sanggup amalkan?  Takpe aku faham kesulitan korang semua tetapi bak kata orang lama”sharing is caring but the power of determination is up to oneself”’.
 Erk apa yang aku mengarut ini yer? ahaha :)
Hari ini aku mahu berkongsi beberapa petua yang agak berkesan bagi mereka yang comel. Bagi yang dah mempunyai badan cantik, sila jangan baca. 
tapi tip-2 nie aku search kat google , act aku pun nak jugak try ikut 3 tips-2 nie . 
korang yang sudi tu bacalaah , tanak pun tapee . Aku tak kisah.

  •  Tips pertama untuk kuruskan badan adalah anda perlu tahu cara untuk mengurangkan kalori yang mengemukkan badan anda.


1. Sebelum makan, haruslah minum terlebih dahulu
 supaya anda tak makan dengan banyaknya. 
2. Lebihkan  sup daripada nasi 
     kerana kalori dalam sup lebih rendah.
3. Kurangkan atau elakkan terus minuman berkalori
 seperti soda atau teh manis
4. Banyakkan makan sayur-sayuran semasa makan tengahari.

  • Tips kedua kuruskan badan; Sediakan jampi a.k.a motovasi supaya anda setia dengan apa yang anda sedang lakukan.


”Saya tahu saya sangat cantik apabila saya kurus”. heh! Tak salah bagi anda untuk memuji diri sendiri dan bagi saya, pujian merupakan pembakar semangat untuk berusaha lebih keras.  ahaha. ‘alahai, justin bieber mesti akan terpikat kalau perut saya tidak terboroi kehadapan”. Fikir-fikirkan lah yer!

  • Tips ketiga kuruskan badan; Exercise bersama Orang Tersayang


Nampak agak pelik bukan tetapi pernah tak korang ternampak 
apabila berjogging petang pastinya ada sepasang kekasih or 
suami isteri yang berlari bersama – sama?
Sebenarnya berjogging berdua lebih cepat membakar lemak kerana ”apabila bersama insan tersayang, kadang-kadang masa yang berlalu terasa baru sekejap”.
 Lelaki terutamanya apabila melakukan sesuatu perlu ada 
penggerak utama baru kerja akan berjalan dengan cepat.

*soryy , aku malas nak amek bnyak-2 . kalau korang nak tao lebih lanjut korang "google" lah sendiri yee ;D




err , kepada kawan-2 saya yang cekeding macam cicak kobeng tuu , yang mengimpikan bentuk badan yang besar , nie  exspecially kepada my little keding , nik hasif aku ada sedikit tips untuk mempercepatkan tumbesaran badan korang yee . harap menjadi laaa . hhuhu . tak jadi jugak , korang ameklaah lemak akuu yang semakin menjadi-2 ini ;D 
antaranyaa ;

 1 ; Minum susu
  • Susu selain sehat juga dapat menggemukkan badan anda, khususnya susu full cream. Disarankan untuk minum susu jenis full cream dua kali sehari.
2 . Kunyah makanan
  • Saat makanan di dalam mulut maka kunyahlah sampai halus. Hal ini dilakukan untuk mempermudah kerja lambung. Apalagi makan-makanan yang sulit dicerna. Karena selain di mulut tidak ada lagi gigi di tempa tlain.
3 . Makan dengan teratur
  • Setiap hari makanlah dengan teratur. Selalu sarapan di pagi hari, makan siang tepat waktu kemudian makan malam. Dan di antaranya dapat diselingi makanan tertentu

4 . Tidur yang cukup.
  • Tubuh kita minimal butuh waktu 8 jam untuk istirahat. Usahakan untuk selalu tidur siang.
5 . Kurangi merokok dan begadang.
  • Apabila kamu merokok, maka kurangi hal tersebut, dan apabila kamu sering begadang maka hilangkan kebiasaan itu.
6 . Jika memungkinkan, konsumsi putih telur satu kali sehari.7 . Periksa kesehatan anda
  • Jika anda pernah gemuk dan kemudian kurus coba cek kesehatan anda. Jika bukan sebab penyakit maka setidaknya dengan tips cara cepat menggemukkan badan ini anda sudah ada perubahan dalam waktu satu bulan . 
8 . rajin-2 kan lahh kaki korang p gym yee ;)

*
itu sahajaa yee

Faktor yang mempengaruhi berat badan

1. Faktor genetika. Jika kedua orang tua dan saudara memang memiliki masalah yang sama aitu susah gemuk, maka kemungkinan besar anda memang kurus secara genetika.
2. Ada masalah metabolisme tubuh, misalnya adanya gangguan pada sistem penyerapan (absorpsi) nutrisi di saluran pencernaan. Atau bahkan mungkin ada masalah di sistem pencernaan. Jika korang termasuk dalam golongan orang yang sering mengalami gangguan pencernaan (sering sembelit, sering diare, atau sering merasa nyeri di perut) ada baiknya anda berkonsultasi ke dokter spesialis penyakit dalam  untuk memastikan apakah benar ada gangguan pada tubuh anda .

2 comments:

AYIEN said...

hahahahaahahahahahah bgos tu mok,,,ko patot amalkan 2,,nik,,,ko pown same,,hahah saling bantu membantu,,tp aq cadangkan,,,mok ko bank in isi ko kat nik,,amacam??hahah tips tok meningkat tinggi pown ko kene tau taw,,haha ko kan DEKMOK AKA PENDEK GEMOK!!

ceritaSAIA ^_^ said...

jahatlah kao ayien . kao pun gemuk jugakk . hhe , jum jog sama-2 . haha . tips yang tu nanti aku google lahh yee . papepun , jum makan :)

follow here (:

:: My History ::

>
Daisypath Anniversary tickers
>
Daisypath Anniversary tickers
>
Daisypath Happy Birthday tickers
Pucca In Love