"homestay kampung pelegong"

suatu tempat yang sangat best . very very best . bhahaha .
Program yang aku p selama 2 hari 1 malam nie takan aku lupakan .
terima kasih kepada ustaz azis , lecturer aku dalam subject "pengajian islam" yang telah memberi tempat yang aman , damai dan tenang ~
sampai jee kat kampung tersebut , kiteorang terus ke Dewan sambil diarak oleh pemuda di kampung tersebut . Kedatangan kami sangat dialu-alukan oleh mereka . aku ditempatkan bersama kawan baik aku iaitu ; kak miza , kak fara , dan kak adda dan seterusnyaa kami dapat family angkat yang sangat sporting . tapi aku terlupaa lah nama mak n ayah angkat aku . haha . tapee , sok aku cari lah kad dorang . balik umaa dorang aku bersihkn diri n makan .
*tengah bersiap 


walaupun tersangat penat pada hari pertama , tapi aku sedaya upaya kuatkan diri aku untuk melangkah ke Jeram Tebrau yang agak jauh dari rumah . kuss semangat . jalan daa lah berbukit-2 + jauh lagii .
"sabau jee lahh yee hussin . haha . " ini kerana pada hari pertama , telah diadakan Explorace ; mencari daun yang pelik -2 . act , daun tuh aku tao , tapi tak tao plak nama saintifiknyaa . dan yang last sekali kiteorang terpaksa menangkap 3 ekor ikan  . heyhey , jangan pandang rendah kat kami , walaupun semua gugurl , tapi menang babe ! no3 . daPATlah kami barangan dari UNIKL dan HPA . 
even akuu penat , aku still nak snap pic :---
*senyum kambing :)


*apee kes ni kak miza ?


*wait kak fara n kjak miza tangkap ikan kat jeram


lebih kurang jam 5 setongah  , kami sampai kat dewan , then terus jee balik uma untuk rest . balik jalan kaki jeee , sebab rumah nyaa takde lahh jaoh bebenao . tapi  mak aih . kaki jangan cakap lah . dea punyaa lenguh n sakit mengalahkan nenek yang daalam 60-an.
malam nyaa plak , diadakan ceramah yang pada aku sangat-2 bergunaa untuk semua pelajar  . tersedar kejapp pastu da takk daa , ngeks tol . hhuhu . tapi sebelum tuh kami duk snap-2 beberapa pixchaa . if korang nak tao , kami ber4 jee yang pakai t-shirt n track suit . yang lain sume pakai baju kurung , yg gugurl jee laa . ni antara pic yg di snap ;--




* ni before masuk dewan 




*kat dalam dewan 




lepass jee abes ceramah yang memakan masa 1 jam lebih itu , kami dihiburkan dengan acara kesenian dan kebudayaan masyarakat kampung pelegong . aku rase teramat-amat teruja dengan budaya dan seni tarian yang mereka tunjukkan . act, tujuan mereka pakai baju kurung pada malam itu adalah sebab malam tu ada upacara persandingan antara pelajar lelaki dan perempuan . anda tentu tertanya-2 kan yeke ? betul kee? ish , bia betul . hhahaha . aku da agak daa . kan-3 ? sebenarnya , upacara tu adalah lakonan semata-mata , tujuannya adalah unutk menunjukkan bagaimana adat dan upacara persandingan itu dilakukan dan juga persembahan tarian daripada kanak-2 cilik dan culuk .haha ;) .kebanyakkan lagu-2 nya telah membangkitkan nostalgia aku ketika aku "TADIKA" dan secara tidak langsung teringat kepada bonda yang amat sayang pada aku , iaitu "CIKGU KATIJAH" .  anyway , walaupun hanya lakonan , bagi aku-2 sangat seronok sampai aku rase nak jee tengok lagi dan lagi dan lagii ~  sesudahh itu , kami balik dan tidurr~ (act , ta tydo g . SS jee , tapi aku terrlelapp ) . hhaha , ni yang aku lemahh ni , "BANGUN PAGI" . nggee~ sumee da bangun , akuu ? berselimut g :)
bangun jee , mak suh makan . makan ? WOW~  Tanpa melengahkan masa lagii , aku bergegas ke kamar mandi dan membasuh mukaa + gosok gigii dan makann~
lepas makan , kami dengan tak mandi terus ke dewan kg pelegongg untuk MENYIBUK SEKETIKAA DISANAA . 
. . hhahaa . act ade kerjaa yang patut kiteorg buat , tapi disebabkan kemalasan yang berlipat kali ganda , kami memutuskan untuk stay jee kat dewan untuk memberi motivasi , motivasi ape ? motivasi air liur basi :D .
 arghh , boring plus ngatuk , kami dengan muka tak bersalah terus pulang ke rumah dan  zZZZzz ~
hampir jam 12 ? hhaha , memang tak pergi lahh kami ke dewan untuk dengar ceramah . penat gylaa , tidur sampai tak ingat dunia ;D . bhahaha



bangun jee , mak suh makan lagii .tapi aku g mandii duluu . pastu ,  Makan dan makan , memandangkan lauknyaa sangat sedap ,aini aku tambah nasi sampai dua kali kot . hhaha . da siap makan , kemass-2 sikit , kami pun cabut . sampai jee kat dewan , kami makan aiskrim . nyamnyam . petang tu juz ada sukan antara penduduk dan pelajar . aku n kak miza wat kepala sendiri jepp . sudah selesai game-2 mereka,aku mendapat khabar berita yang sangat-2 menggembirakan hati aku; "Bas tak sampai lagii " hurayy ~
meaning , aku bole lama-2 laa kat pelegong yang aman dan tenteram tuu . hhe . sementara wait bas sampai , kami kena berkumpul kat padang untuk acara erobik dan poco-2 . act , KU tak reti poco-2 nie . thats y aku nak belajar sambil tuh bole buang lemak-2 aku cikit :) . bluekk :p
dari kiri ; alang(Sobri) , kak miza , aku , kak fara n kak adda
depan ; syahidah (the cutest baby one)

p/s ; gambar nie sebelum aku ber erobik . still maintain g .
tapi lepass selesai erobik , tuhan saja yang tau .

agak lama jugak lahh kami mengeluarkan peluh , hampir 1jam lebih ;D .
yang daa pancit , kak fara jep . aku n kak miza still oke jee sampai laa abess siaran . 
even kak miza da tak larat , tapi atas pujukan aku , akhirnyaa kak miza temankan aku ;)
"TENGS KAK MIZA"

habis basah lecun baju aku + seluar jeans aku . 
haha , ehh , lupaa plak nak habaQ mai goreng pisang singgit :)
hhuhu , tade laaa. korang mesti ingat aku pakai sua track un ?
haha , dan sebenarnyaa ku mengharapkan
ehh  , kua lagu yuna plak . 
sebenarnya aku just pakai t-shirt and JEANS sajaa . 
no track . 
cmne pun , lantaklahh aku nak pakai sua apee , jnji aku selesaa .
dalam kul 7 bas kami sampai  ,dan aku pun merasa hibaa untuk pulang ke "rumahku , syurgaku ." 
dan kami pun bersurai~

p/s ; sebenarnyaa aku malas nak taip lagi . soryy yee . t ade masa aku betulkan sikit-2 laa . 
*maaf if penggunaan ayat aku tunggang langgang :D


apee pun aku sangat seronokk . okee , if korang nak rasa macam yang aku rasa nie  , p laa kat "homestay Kampung Pelegong " nie yee . 

oke , babai :)

2 comments:

AYIEN said...

bestnye,,,,nak ikot,,,

ceritaSAIA ^_^ said...

haha , best . rugi sape yang tak ikut .

follow here (:

:: My History ::

>
Daisypath Anniversary tickers
>
Daisypath Anniversary tickers
>
Daisypath Happy Birthday tickers
Pucca In Love